ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

Η παράδοση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θέλει την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα αλμυρή! Στα μέρη του άντρα μου, στο νομό Πιερίας, φτιάχνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς αλμυρή πίτα με πράσα και χοιρινό κρέας και την κόβουν για να βρουν το τυχερό φλουρί που κρύβεται ανάμεσα στα τραγανά φύλλα της! Τα τελευταία χρόνια που είμαι παντρεμένη υιοθέτησα κι εγώ αυτό το όμορφο έθιμο από την πεθερά μου! Είναι υπέροχη η όλη ιεροτελεστία... Η εικόνα του στρωμένου, γιορτινού τραπεζιού, με την οικογένεια μαζεμένη γύρω του. Η μοσχοβολιά της πρωτοχρονιάτικης κρεατόπιτας που μόλις βγήκε από το φούρνο σε συνδυασμό με το άρωμα της παράδοσης πλανώνται στον αέρα και δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα. Τι θα χρειαστείς; Μόνο 5 βασικά υλικά. 
protoxroniatiki-kreatopita
Για τη γέμιση
1 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια
5 πράσα ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
μια χούφτα ρύζι γλασέ
250 γρ. τυρί τριμμένο τύπου γκούντα
1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί (προαιρετικά)
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ΑΛΦΑ ΚΙΧΙ

Εκτέλεση
Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα πράσα.
Προαιρετικά σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό και αφήνουμε να βράσει (περίπου 15 λεπτά στη χύτρα)
Όταν το κρέας μας μαλακώσει αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Έπειτα ρίχνουμε μέσα το ρύζι για να τραβήξει τα πολλά υγρά για να μη μας μαλακώσουν τα φύλλα και τέλος το τυρί.
Στρώνουμε σε στρογγυλό ταψί μεσαίου μεγέθους τα φύλλα (εγώ δεν είχα και χρησιμοποίησα το τετράγωνο της κουζίνας), λαδώνοντας τα ελαφρώς μεταξύ τους για να ψηθούν σωστά. Μπορούμε να βάλουμε τρία φύλλα κάτω και τρία πάνω αλλά εγώ έβαλα 4 φύλλα κάτω, στη μέση την πεντανόστιμη γέμιση και με τα δύο τελευταία φύλλα έκλεισα την πίτα. Εννοείται ότι δεν ξεχνάμε το φλουρί!
Ραντίζουμε τα φύλλα της πίτας με λίγο νερό και ψήνουμε στις αντιστάσεις και στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία ώρα (45-50 λεπτά)
Όταν η πίτα ψηθεί και βγει από το φούρνο βρέχουμε πάλι με λίγο νερό τα φύλλα της και δεν σκεπάζουμε ώστε να παραμείνουν τραγανά μέχρι και την επόμενη μέρα.
protoxroniatiki-kreatopita
protoxroniatiki-kreatopita
Ακόμα προλαβαίνεις να ετοιμάσεις κι εσύ μία για την οικογένειά σου! Δοκίμασε την και η ανεπανάληπτη γεύση της θα σε αποζημιώσει! Ταιριάζει απόλυτα μ'ένα ποτήρι κρασί ροζέ ή λευκό! 

Εύχομαι ολόψυχα το 2019 να σου δώσει ότι λαχταρά η ψυχή σου! Καλή Χρονιά με υγεία, & αγάπη!!! Happy New Year!!!







CONVERSATION

2 Comments:

  1. Κι εμείς το έχουμε το έθιμο αυτό. Στην Θράκη απ όπου είναι οι γονείς μας έφτιαχναν κιμαδιπιτακιμαδιπιτα. Διατηρωντασ το εθμο κι επειδή θέλουμε σίγουρα να την φάνε τα παιδιά φτιαχνουμε τυρόπιτα. Κατερινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδας το έχουν Κατερίνα μου! Καλά κάνετε που τηρείτε το έθιμο έστω και με τυρόπιτα...χεχε Καλή χρονιά σας εύχομαι, φιλάκια

      Διαγραφή

Back
to top