ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Καλημέρα, καλημέρα... 5 μέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη! Το ίδιο φαντάζομαι κι εσύ...χεχεχε Αυτές τις μέρες που λες, οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες έχουν την τιμητική τους. Προσωπικά χαίρομαι σαν μικρό παιδί όταν φθάνουν στα χέρια μου τέτοια βιβλία. Αυτό έγινε και τις προάλλες, όταν οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας έστειλαν αυτά τα δύο χριστουγεννιάτικα βιβλία (που είχα ζητήσει), τα οποία προσθέσαμε με καμάρι στη βιβλιοθήκη μας και φυσικά διαβάσαμε το ίδιο βράδυ με περίσσια χαρά! Πάμε να τα ξεφυλλίσουμε παρέα...
Ένα ελατάκι για τον Τάκη του αγαπημένου Ευγένιου Τριβιζά σε εικονογράφηση Μελίνας Δεσφινιώτου! Μία γιορτινή και τρυφερή ιστορία που μας μιλάει για ένα μικρό αγοράκι, τον Τάκη που δεν ήθελε το υπέρλαμπρο, μεγάαααλο δέντρο που στόλιζε η μαμά του τα Χριστούγεννα. Ο Τάκης όλο γκρινιάζει στη μαμά του, μέχρι που εκείνη του αγοράζει ένα μικρό ελατάκι, στα μέτρα του...Ο Τάκης το παίρνει όλο χαρά και του πηγαίνει στο δωμάτιο του...την ώρα του στολισμού όμως...τσουπ πετιέται ανάμεσα από τα κλωνιά ένα ανθρωπάκι με κυπαρισσί σκουφάκι, ανοιχτοπράσινα μαλλιά και μποτάκια καφετιά! Ποιός είσαι εσύ και τι γυρεύεις? Ρωτάει ξαφνιασμένος το Τάκης. Είμαι ο Τούτλι-τι, του έλατου η ψυχή, απαντά εκείνο... Οι δυο τους γίνονται φίλοι αληθινοί! Τι γίνεται όμως όταν τελειώσουν οι γιορτές και ο Τάκης πρέπει να αποχωριστεί το ελατάκι, μαζί και το νέο του φιλαράκι? 
Το βιβλίο στο τέλος, περιέχει επιπλέον σελίδες με δραστηριότητες για ατέλειωτη διασκέδαση με τα παιδιά!
Άλλο ένα βιβλίο που ήθελα πολύ να διαβάσω στα παιδιά μου είναι το "Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη" του Κυριάκου Χαρίτου. Η ευρηματική εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, είχε βραβευτεί το 2010, από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου! Σ'αυτό το βιβλίο, συναντάμε μιαν αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια...


Μια μεγάλη έχθρα χωρίζει τους δυο πρωταγωνιστές: τον φον Κουραμπιέ και τον κόμη Μελομακαρόνη. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι δυο υπερόπτες αρχηγοί οργανώνουν το στρατό τους και διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, διεκδικώντας τα πρωτεία στις προτιμήσεις των καταναλωτών.  Για μια ακόμη χρονιά ξεχύνονται με πολεμικά εμβατήρια στο δρόμο προς τα ζαχαροπλαστεία. Μια σφοδρή χιονοθύελλα όμως ξεσπάει, σκεπάζει τα πάντα με χιόνι και οι δυο αντίπαλοι χάνονται σε ένα μεγάλο δάσος. Ο δρόμος της επιστροφής τους είναι αβέβαιος. Ο Κουραμπιές και ο Μελομακαρόνης αναγκάζονται να συνεργαστούν, προκειμένου να βρουν το δρόμο της επιστροφής. Πώς όμως θα ξεπεράσουν τα δύσκολα εμπόδια? Το βαθύ σκοτάδι, το τσουχτερό κρύο, το φουσκωμένο ποτάμι και το λιβάδι με τα τριαντάφυλλα με τα μεγάλα αγκάθια? Κάθε πλάσμα του δάσους που προσφέρεται να τους βοηθήσει τους ζητάει και κάτι. Μια μικρή θυσία! Πώς θα αντιδράσουν οι ξιπασμένοι ήρωες? Θα βγούνε κερδισμένοι ή χαμένοι? Κι αν ναι, με τι κόστος?
Ένα βιβλίο που μιλά για την διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, τον εγωισμό. Το σημαντικότερο ηθικό δίδαγμα αυτής της χαριτωμένης ιστορίας, είναι πώς τα διαφορετικά χαρακτηριστικά ή τα πλεονεκτήματα που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ή να είμαστε σημαντικοί, δεν πρέπει να γίνονται η αφορμή να απομονωνόμαστε από τους άλλους ή να τους περιφρονούμε. Ο καθένας μας είναι σπουδαίος και ιδιαίτερος γι'αυτό που είναι και κατά βάθος όλοι είμαστε άνθρωποι...όπως και οι πρωταγωνιστές μας που είναι ζυμάρι, παρά τα όσα "καλούδια" τους περιβάλλουν.

Και τα δύο βιβλία είναι παλαιότερης κυκλοφορίας, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Δεν παύουν όμως να είναι στολίδια για τη βιβλιοθήκη μας και μικρά εκδοτικά θαύματα! Είμαι σίγουρη ότι τα έχετε ακούσει ή και διαβάσει! Αν όχι, τότε σου τα συνιστώ και τα δύο ανεπιφύλαχτα! 
Σε χαιρετώ προς το παρόν
Φιλιά

Σημ: την ιδέα της γιορτινής φωτογράφισης, την εμπνεύστηκα από τη φίλη Ζωή ή αλλιώς Mama Petounia!







CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top