ΓΥΜΝΗ ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ...ΤΟΥ ΑΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ!


Πριν μερικά χρόνια, αν μου έλεγες να φτιάξω ζύμη για τάρτες ή να ανοίξω φύλλο για πίτες, θα σου έλεγα δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Δεν ξέρω αλλά μάλλον είχα πάρει από φόβο το όλο ζήτημα "φτιάχνω ζύμη μόνη μου"... Πλέον ως μαμά και σύζυγος, έχω αναθεωρήσει... Θέλω τα καλύτερα για τα παιδιά μου, για την οικογένεια. Μ'αρέσει να τους ετοιμάζω διάφορες λιχουδιές, με τα χεράκια μου, περιμένοντας με αγωνία τις εντυπώσεις τους! Όπως έγινε και μ'αυτή την κιμαδόπιτα που τους έφτιαξα εχθές... Μια διαφορετική πίτα, από αυτές που φτιάχνω συνήθως.... Με ένα μόνο φύλλο ζύμης και ανοιχτή από πάνω... γυμνή όπως λέει κι ο τίτλος αυτής της ανάρτησης! Πρόκειται για μια μυρωδάτη, ζουμερή και εύγευστη πίτα. Μία πλημμυρίδα γεύσεων και αρωμάτων από αγαπημένα υλικά... σάλτσα μπολονέζ, τυριά...η επικάλυψη της με αυγό, κρέμα γάλακτος και μανιτάρια την κάνει ίσως λίγο αμαρτωλή λόγω των θερμίδων, αλλά πιστέψτε με, δένει τόσο αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά της! Μπορείτε να την απολαύσετε με τη συνοδεία μιας πράσινης σαλάτας, διότι από μόνη της αποτελεί ένα πλήρες γεύμα...την αρχική συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ



"Γυμνή" Κιμαδόπιτα

Υλικά για 1 ταψί με αφαιρούμενη βάση διαμέτρου 29εκ.

500 γρ ανάμεικτο κιμά (ανάλογα το ταψί που διαθέτετε)
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά
2 ώριμες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο
1 στικ κανέλας
1 πρέζα αλάτι & πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη 
1 αυγό
5 - 6 κ. σ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. τυριά mix (εγώ χρησιμοποίησα έτοιμη συσκευασία του σούπερ μάρκετ) 
4-5 φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες

Υλικά για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ)
150 ml χλιαρό νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λευκό ξύδι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Προετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη μας: Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά. 
  • Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. 
  • Τυλίγουμε το ζυμάρι μας σε μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  • Σ'ένα τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά κι όταν αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν όλα μαζί.
  • Έπειτα ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά να σοταριστεί ελαφρώς και τέλος προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και λίγο νερό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά με κλειστό καπάκι.
  • Όταν δέσει η σάλτσα και εξατμιστούν τα υγρά, αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε ένα μόνο φύλλο από το ζυμάρι μας, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Στο κέντρο του φύλλου διαμέτρου περίπου ρίχνουμε το μείγμα του κιμά και απλώνουμε να πάει παντού.
  • Τυλίγουμε γύρω γύρω το φύλλο προς τα μέσα, σκεπάζοντας ελαφρώς τον κιμά.
  • Χτυπάμε το αυγό με την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια. Τέλος προσθέτουμε τις φέτες μανιταριών (προαιρετικά).
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά (ανάλογα το φούρνο ίσως και παραπάνω).
  • Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.


Καλή σας απόλαυση

CONVERSATION

9 Comments:

  1. ω!ρε παναγίτσα μου!!φαίνεται πραγματικά υπέροχη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φιλενάδα ήταν τέλεια! Νόστιμη, ζουμερή και μυρωδάτη! φιλιά

      Διαγραφή
  2. Διάβαζα την ανάρτηση και ξεροκατάπινα.......!!! Αμάν Παναγίτσα μου.....με κόλασες!!! Σήμερα κιόλας αν προλάβω θα την φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω Έλενα, κι ειδικά στην κατάστασή σου... χιχιχι Αν τη φτιάξεις να μου πεις τις εντυπώσεις σας, φιλιά

      Διαγραφή
  3. Και εγώ το ίδιο πίστευα Μαρία μου, αλλά από τότε που έγινα μανούλα θέλω να φτιάχνω ότι καλύτερο μπορώ για τον μικρούλη μου,φαίνεται πάντως λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά αναθεωρούμε εμείς οι μανούλες Αθηνά κι είναι λογικό! Μας αλλάζει ριζικά η μητρότητα! Να την δοκιμάσετε...φιλιά

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται τέλεια!!!Σίγουρα θα δοκιμάσω να την φτιάξω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω έτοιμο μαγειρεμένο κιμά στην κατάψυξη και η ζύμη σου μου φαίνεται εύκολη! Έχω πάρει και εγώ λίγο από φόβο τις ζύμες και τα φύλλα αλλά λέω να το δοκιμάσω με την προτροπή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top