Μάφιν με καραμελωμένα μήλα

Φθινόπωρο. Έξω η ατμόσφαιρα μυρίζει βροχή, πεσμένα φύλλα και υγρασία! Φυσάει πολύ, εδώ που τα λέμε μια ψύχρα την έχει...Που και που ακούγονται βροντές. Μετά από λίγο αστραπές τυλίγουν τον γκρίζο, σχεδόν μαύρο ουρανό. Δείχνει βαρύς, σχεδόν απειλητικός.... Αλλά δεν με τρομάζει. Νιώθω ασφαλής μέσα στη θαλπωρή του σπιτιού με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Φθινόπωρο. Αγαπημένη εποχή με μια μαγεία μελαγχολική! Το σπίτι ντύνεται σε γήινες αποχρώσεις με ριχτάρια και κουρτίνες ενώ τα κρύα πατώματα υποδέχονται τα ζεστά, χουχουλιάρικα χαλιά. Η ατμόσφαιρα πλημμυρίζει με μεθυστικές μυρωδιές από κολοκύθα, πορτοκάλι, κυδώνι, μήλο, κανέλα.... Αν το φθινόπωρο είχε γεύση τότε αυτές οι λέξεις θα το χαρακτήριζαν απόλυτα! 

Μήλο ο βασιλιάς του φθινοπώρου! Κανέλα η βασίλισσα των μπαχαρικών! Εξίσου αγαπημένα υλικά και τα δύο... ο συνδυασμός τους, κάνει θαύματα... Για σήμερα, επέλεξα να δοκιμάσω μια διαφορετική μηλόπιτα και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν μάφινς. Μάφινς με καραμελωμένα μήλα!


Πηγή έμπνευσης αυτής της συνταγής είναι η προχθεσινή εκπομπή του Πετρετζίκη Καν'το όπως ο Άκης και η συνταγή που παρουσίασε με μία καλεσμένη του "μικρά μάφινς με βάση φράνζιπαν". Επειδή όμως δεν είχα όλα τα υλικά (συγκεκριμένα τα αμύγδαλα) για να την εκτελέσω, είπα να φτιάξω κάτι παραπλήσιο... 


Μάφινς με καραμελωμένα μήλα

Υλικά για 12 μάφινς

250γρ αλεύρι Φαρίνα
120 γρ. καστανή ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο μαργαρίνη
1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γλ. κανέλα
1 αυγό
75 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Υλικά για την καραμέλα & τα μήλα

3 μήλα πράσινα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
20 γρ. κανέλα
20 γρ. νερό

Εκτέλεση για την καραμέλα και τα μήλα
  • Ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι.
  • Ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει.
  • Μόλις είναι έτοιμη η καραμέλα, προσθέτουμε τα μήλα, την κανέλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί (ανάλογα με την υγρασία που βγάζουν τα μήλα) προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
  • Προαιρετικά σβήνουμε με λικέρ της αρεσκείας μας (ένα μικρό σφηνάκι)
Εκτέλεση για τα μάφιν
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και τοποθετούμε 12 θήκες για μάφιν σε ένα ταψάκι με 12 υποδοχές.
  • Ανακατεύουμε σ'ένα μπολ το κοσκινισμένο αλεύρι, την κανέλα και τo μπέικιν πάουντερ. 
  • Σε χωριστό μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βιτάμ με τη ζάχαρη κι αφού αφρατέψουν προσθέτουμε σταδιακά, το αβγό και το γιαούρτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα να ενσωματωθεί και αυτό στο προηγούμενο μείγμα. 
  • Μοιράζουμε τη ζύμη που θα προκύψει (θα είναι αρκετά σφιχτή) στις 12 θήκες και τοποθετούμε στην κορυφή του καθενός λίγο από το μείγμα με τα καραμελωμένα μήλα (περίπου 1 - 1 1/2 κ. γλ.). 
  • Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοψηθούν. 
  • Τα ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά τα βγάζουμε από τις υποδοχές και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μεταλλική σχάρα.
  • Περιχύνουμε από πάνω με το υπόλοιπο μείγμα των καραμελωμένων μήλων.
  • Βάζουμε στο στόμα και αφήνουμε τη γεύση να μας συνεπάρει... 
Δοκιμάστε τα! Ταιριάζουν άψογα με μία κούπα αχνιστό καφέ ή το απογευματινό σας τσάι ή ακόμα και για πρωινό... 

CONVERSATION

5 Comments:

  1. Με τσάκισες.. Που να βρω τώρα κάτι αντίστοιχο να κοπάσω την λαιμαργία που μου προκάλεσε το post σου…?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χιχιχιχι Άστα να πάνε Ζωή μου! Ξέρεις πόσες μέρες φλέρταρα με τα μήλα...? Δεν σου βρίσκεται κανένα κομματάκι σοκολάτα, λίγο μέλι βρε παιδί μου! φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Φαίνονται υπέροχα... Μου άρεσε πολύ η εισαγωγή του κειμένου σου.... Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επηρεάστηκα από την μελαγχολία του καιρού Γιάννα μου! Προσωπικά ο συνδυασμός αυτών των γεύσεων, πάντα με τρελάνουν...χιχι φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Φαίνονται πεντανόστιμα! Και έχω και ένα κάρο μήλα! Με ιντριγκάρει πολύ και το toping με τα καραμελωμένα μήλα! Πάω να δω τι υλικά έχω χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top