«Ένας αρκούδος μια φορά», της Ελένης Γερουλάνου

Το περασμένο Σάββατο, βρέθηκα στην πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ελένης Γερουλάνου (εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ιδρύτρια του Library4all) «Ένας αρκούδος μια φορά», σε εικονογράφηση της βραβευμένης Ίριδας Σαμαρτζή, μια δυνατή συνεργασία των εκδόσεων Πατάκη και του Μουσείου Μπενάκη, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Μουσείο Μπενάκη ΠαιχνιδιώνΗ Ελένη Γερουλάνου, η Ίρις Σαμαρτζή και τα εγγόνια της Μαρίας Αργυριάδη ήταν εκεί και μας αφηγήθηκαν γεμάτοι συγκίνηση, τη μοναδική ιστορία του κίτρινου αρκούδου με την γαλάζια κορδέλα.
Enas-arkoudos-mia-fora-tis-Elenis-Geroulanou
Photo Credits
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό βιβλίο που φυλάει μέσα του όμορφες αναμνήσεις, γεγονότα αληθινά που στάθηκαν η αφορμή να γίνουν τούτη η τρυφερή ιστορία που ξεχειλίζει ζεστασιά κι αγάπη, τρυφερότητα και νοσταλγία.
Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Αργυριάδη, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες. Μιας σπουδαίας γυναίκας με ακέραιο χαρακτήρα που εκτός από την αγάπη της για τη συλλογή παιχνιδιών αφιέρωσε κι ένα τεράστιο μέρος της ζωής της (3 δεκαετίες) για τη δημιουργία και την ολοκλήρωση ενός ολόκληρου μουσείου... 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... 
Η Μαρία Αργυριάδη, από παιδί αγαπούσε και φρόντιζε τα παιχνίδια της. Είχε μάθει από τη μητέρα της να τα στολίζει κάθε Χριστούγεννα και να τα βάζει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όταν μεγάλωσε, μάζευε από τα σκουπίδια ακόμα και χαλασμένα παιχνίδια και τα έκανε σαν καινούρια. Ένα βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα κάπου στο 1970 η Μαρία αντίκρισε έναν μικρό, κίτρινο αρκούδο στον πάγκο ενός μικροπωλητή. Ήταν  μαδημένος, ταλαιπωρημένος, κομμένος με ψαλίδι σε μία μεριά απ’ όπου ξεπεταγόταν το άχυρο. Το ένα του πόδι κρεμόταν έτοιμο να κοπεί και του έλειπε το ένα μάτι. Αμέσως της θύμισε εκείνον που είχε χάσει όταν ήταν παιδί. Τον αγόρασε και τον πήρε μαζί της. Ο μικρός αρκούδος μεγάλωσε την αγάπη και το πάθος για την έρευνα, την αναζήτηση και τη συλλογή παιχνιδιών. 
Μαζί με τον σύζυγό της, τον Απόστολο είχαν συγκεντρώσει  μια τεράστια συλλογή (γύρω στα 20.000 παιχνίδια), την οποία χάρισαν στο Μουσείο Μπενάκη εν έτη 1991 επειδή υπήρχε η ιδέα να φτιαχτεί σύντομα ένα μουσείο για τα παιδιά. Τον Οκτώβριο  του 2017, το Μουσείο Παιχνιδιών ήταν γεγονός, με βασικό πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας, να συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες ευρωπαϊκά. Το Μουσείο Παιχνιδιών παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Στεγάζεται σ' έναν υπέροχο πύργο δωρεά της Βέρας Κουλούρα. Πρόκειται για κτίσμα της περιόδου 1897–1900, το οποίο συνδυάζει νεογοτθικά, μπαρόκ και Art Nouveau στοιχεία.
Αφορμή για να γραφτεί αυτό το βιβλίο, στάθηκε η φιλία του πατέρα της συγγραφέως, με τη Μαρία Αργυριάδη και η δωρεά του οικογενειακού τους "Χάρτινου Θεάτρου" στη συλλογή της. Η Ελένη Γερουλάνου, όταν πρωτοαντίκρισε τον αρκούδο μέσα στην προθήκη με τον αριθμό 5, τον λάτρεψε και παρακάλεσε τότε τη Μαρία να της αφηγηθεί την ιστορία του. Και έτσι ξεκίνησαν όλα...
enas-arkoudos-mia-fora-sto-mouseio-benaki-paixnidion
Ήταν η αρχή για την επόμενη μεγάλη ιστορία της. Και μια τέτοια ιστορία έπρεπε να ειπωθεί. Η αληθινή ιστορία των παιχνιδιών δοσμένη σαν παραμύθι. 
Από το οπισθόφυλλο
Ο αρκούδος περιπλανιέται στην πόλη ψάχνοντας το σπίτι του. Στη διαδρομή του συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού, μία σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο.Όλοι θέλουν να τον βοηθήσουν. Άραγε θα τα καταφέρει; 

Το βιβλίο, μέσα από ένα τρυφερό παραμύθι, ζωντανεύει με ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη (συλλέκτρια-συντηρήτρια παιχνιδιών, ερευνήτρια) που εκθέτονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, στο Παλαιό Φάληρο.
Αν θες κι εσύ να δεις όλα αυτά τα σπουδαία, όμορφα, ξεχωριστά και ιδιαίτερα παιχνίδια που έχουν βρει το σπίτι τους στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, δεν έχεις παρά να το επισκεφτείς. 
Το μουσείο λειτουργεί συγκεκριμένες μέρες και ώρες, δες ΕΔΩ για την καλύτερη ενημέρωσή σου, ενώ στο πωλητήριο εντός του μουσείου μπορείς να αγοράσεις και το βιβλίο. Διαφορετικά μπορείς να το αγοράσεις από το eshop των εκδόσεων Πατάκη ΕΔΩ.
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, σας χαιρετώ!












CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top