Δευτέρα σήμερα φίλοι μου! Τι θα λέγατε να υποδεχθούμε την καινούρια εβδομάδα με μια πιτούλα γλυκιά, αρωματική και νόστιμη; Φθινόπωρο γαρ με ένα υλικό που υπάρχει σε αφθονία αυτόν τον καιρό. Περί γλυκιάς κολοκυθόπιτας ο λόγος ή αλλιώς λυρόπιτα, μια πίτα με αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια!
Τη συγκεκριμένη πίτα την έφτιαχνε πάντα η πολυαγαπημένη μου γιαγιά κι εμείς την τσακίζαμε! Με μπόλικη κανέλα, καρύδια και σταφίδες, με στριφτό, σπιτικό φύλλο και μπόλικη αγάπη!!!
Πρώτη φορά είπα να την φτιάξω κι εγώ, πρώτον γιατί νοστάλγησα εκείνα τα χρόνια και δεύτερον γιατί έπρεπε λίγο να εκμεταλλευτώ κάποιες από τις κολοκύθες μου, που διακοσμούν τον πάγκο της κουζίνας μου! Σίγουρα, δεν είναι σαν εκείνες που έφτιαχνε η γιαγιά μου αλλά ο απίστευτος συνδυασμός αρωμάτων των υλικών της, γαργαλάει τη μυτούλα μας και αφήνει μία εξαιρετική επίγευση στο ουρανίσκο μας.
Πάμε να σας πω τα υλικά για τη φτιάξετε, αν ανήκετε κι εσείς στο φαν κλαμπ της λυρόπιτας!
Υλικά
1 πακέτο φύλλο ΚΙΧΙ της Άλφα
1 ½ κιλό κολοκύθα γλυκιά τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
1 φλ. ελαιόλαδο
1 ½ φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
½ φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
1 φλ. ζάχαρη
2 κ.σ. κοφτές κανέλα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
2-3 πρέζες γαρύφαλλο
άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν τα υγρά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξει.
- Όταν είναι έτοιμη μεταφέρουμε σε ένα μπολ για να κρυώσει ελαφρώς.
- Μετά προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο.
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας.
- Σε λαδωμένο ταψί ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα. Εγώ έβαλα 3 κάτω (με λάδι ενδιάμεσα) και 2 πάνω και 1 ανάμεσα σε δύο στρώσεις μείγματος.
- Τα φύλλα που εξέχουν τα γυρίζουμε προς τα μέσα.
- Χαράζουμε την πίτα για να βγαίνουν οι υδρατμοί, λαδώνουμε ελαφρώς και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.
- Όταν κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
κανω αλμυρη κολοκυθόπιτα, αλλά σε γλυκια δεν το εχω δοκιμάσει! Οπότε παμε για υλικα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά τα αλμυρά εδέσματα, δε λέω, αλλά και τα γλυκά είναι αλλιώς! Να τη δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις Ζήνα! φιλάκια
Διαγραφή