ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ - ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκα σε μία από τις κινηματογραφικές αίθουσες του Odeon Star City - παρέα με το Ευάκι του Mama's 'n Papa's (φιλενάδα και πάλι σ'ευχαριστώ για την πρόσκληση 😍) για να παρακολουθήσουμε την πρεμιέρα της ταινίας "Ραντεβού εκεί ψηλά"
See you up there

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα Pierre Lemaitre "Καλή αντάμωση εκεί ψηλά", το οποίο τιμήθηκε με βραβείο Goncourt και έχει πουλήσει πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και παραμένει ακόμα - 6 χρόνια μετά - στη λίστα με τα ευπώλητα βιβλία!!! Η ταινία, γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία και λέγεται ότι εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ανάμεσα στα φαβορί για τα φετινά γαλλικά βραβεία Σεζάρ, όπου και κέρδισε τελικά 5 βραβεία μεταξύ των οποίων και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Σύντομη περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δύο στρατιώτες επιστρέφουν από τα χαρακώματα φέροντας σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν σε μια Γαλλία που ξέρει να δοξάζει τους νεκρούς της, δεν μπορεί όμως να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή σε αυτούς που της χάρισαν τη νίκη.

Οι δύο φίλοι – ο Αλμπέρ, ένας ταπεινής καταγωγής δημόσιος υπάλληλος, και ο Εντουάρ, ένας καλλιτέχνης, περιφρονημένος από τον αυταρχικό τραπεζίτη πατέρα του– ζουν περιθωριοποιημένοι και αφημένοι στη μοίρα τους.

Καταφεύγουν στην απάτη και καταστρώνουν ένα άνευ προηγουμένου θεαματικό σχέδιο εθνικών διαστάσεων.

Παράλληλα, ο αξιωματικός τους Ανρί ντ’ Ονλέ-Πραντέλ, υπεύθυνος για τον θάνατο πολλών ανδρών του στο μέτωπο, προσπαθεί να πλουτίσει μετατρέποντας την οργάνωση των στρατιωτικών νεκροταφείων σε μια επιχείρηση αισχροκέρδειας.

Οι ζωές αυτών των πρωταγωνιστών θα συγκλίνουν δραματικά σε ένα αποκαλυπτικό, δυναμικό και λυτρωτικό φινάλε.

Ο συγγραφέας με αριστοτεχνικό τρόπο αναπαριστά το παρελθόν και μεταφέρει τη βαριά ατμόσφαιρα μιας κοινωνίας όπου θριαμβεύουν αδίστακτοι καιροσκόποι και δειλοί που παριστάνουν τους ήρωες.

Με αμείωτο σασπένς και αστυνομική πλοκή συνθέτει τη μεγάλη τραγωδία εκείνης της χαμένης γενιάς.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ με νέο εξώφυλλο με το φανταστικό εικαστικό της ταινίας και σε μετάφραση της Έφης Κορομηλά και μπορείς να το βρεις σε όλα τα βιβλιοπωλεία! 

Όσον αφορά τώρα στην δική μου ταπεινή κριτική και άποψη για την ταινία... έχω να πω ότι μου άρεσε πολύ! Νομίζω ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου! Η αλήθεια είναι ότι σπάνια βλέπω ευρωπαϊκές ταινίες (για τη συγκεκριμένη έκανα μια μικρή εξαίρεση, λόγω της γαλλικής γλώσσας που λατρεύω). Πρόκειται για μια ρομαντική περιπέτεια (θα τολμούσα να πω) με εναλλασσόμενα συναισθήματα που μιλά για τις πληγές που αφήνει ο πόλεμος, για το θάνατο, τη διαφθορά και την κερδοσκοπία. Μιλάει ωστόσο και για τη φιλία, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη! Η ταινία ενώ δεν είναι σίγουρα μια κωμωδία, διαθέτει παρ' όλα αυτά στιγμές χιουμοριστικές, που θυμίζουν "μαύρη κωμωδία" και ταυτόχρονα γίνεται συγκινητική αλλά καθόλου μελοδραματική! Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν πολύ δυνατές, τα κοστούμια, το μακιγιάζ και τα σκηνικά με ταξίδεψαν επιτυχημένα σε εκείνη την εποχή και στο λατρεμένο μου Παρίσι...  

Όπως έγραψα και στο instagram ανυπομονώ να πιάσω το βιβλίο στα χέρια μου και να ξανά ζήσω την ιστορία από την αρχή, σελίδα, σελίδα... Θέλω να δω στο πόσο τοις εκατό έχει αποδοθεί η ιστορία του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη! Όπως και να το κάνεις, 600 σελιδούλες κομματάκι δύσκολο να χωρέσουν σε μία δίωρη προβολή! 

Και για το τέλος σου άφησα και μια μικρή έκπληξη! Πληροφορήθηκα (από αξιόπιστες πηγές) ότι ο συγγραφέας Pierre Lemaitre ετοιμάζει και τη συνέχεια της ιστορίας!!! 😉😉 Τέλειο???

Όταν δεις και εσύ την ταινία, καλή μου φίλη,  θα χαρώ να μου γράψεις από κάτω στα σχόλια και τις δικές σου εντυπώσεις! Μέχρι τότε...

Σε γλυκοφιλώ
Μαρία
💋💋💋💋💋





CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top