ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ...ΕΝΑΣ ΝΟΣΤΙΜΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΜΕΖΕΣ!


Οι διακοπές μας εδώ στο χωριό καλά κρατούν. Σε 2 μερούλες μπαίνουμε στα μέσα του Ιούλη και να σου πω την αλήθεια μου, ούτε που το έχω καταλάβει.Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν και τις φετινές μας διακοπές δεν είναι άλλες από: θάλασσα, ήλιος, ύπνος, ξεκούραση, παιχνίδι, και φαγητό...πολύ φαγητό! Τρώμε πολύ καλά. Να'ναι καλά η μανούλα και οι νοστιμιές που μας ετοιμάζει κάθε μέρα!

Για μια τέτοια νόστιμη συνταγή θα σου μιλήσω σήμερα. Πρόκειται για ένα άκρως καλοκαιρινό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας , που μας ετοιμάζει κάθε χρόνο η μαμά Νικολέτα (η μαμά μου). 
Κολοκυθοκορφάδες ή κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρυζάκι και φρέσκα μυρωδικά. Που λες, ενώ υπάρχει πληθώρα συνταγών για το συγκεκριμένο φαγητό, εγώ εδώ θα σου παρουσιάσω την απλή συνταγή της μαμάς μου, όπως την έχει μάθει από την πεθερά της (τη γιαγιά μου) με ρίζες από την Πόλη και είναι ίδια με τη Σμυρνέϊκη βερσιόν. Βασικά το πιάτο αυτό αν και σερβίρεται κατά κύριο λόγο ως ορεκτικό ή μεζέ, στο σπίτι μας το τρώμε ανετότατα και ως κυρίως πιάτο, γιατί πολύ απλά μας ξετρελαίνει!!! 

Έτσι λοιπόν, σήμερα το πρωί το μεζεδάκι αυτό είχε την τιμητική του, στο μεσημεριανό μας τραπέζι, αφού ο μπαμπάκας μου έφερε μία ολόκληρη κλούβα φρέσκους, αρσενικούς κολοκυθοανθούς από έναν φίλο του γεωργό. Μα είδες χρώμα, είδες μέγεθος και ζωντάνια? Άσε το φίνο και λεπτό άρωμά τους! Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχουν και οι θηλυκοί ανθοί και είναι αυτοί που βγαίνουν πάνω στα κολοκύθια κολλημένοι, ενώ οι αρσενικοί είναι ανεξάρτητο μέρος της κολοκυθιάς με δικό τους μίσχο. Άλλα χαρακτηριστικά των αρσενικών είναι ότι είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος άρα γεμίζονται και ευκολότερα και δυσεύρετοι στην αγορά. Όλα αυτά με τα είπε ο πατερούλης μου...χιχιχιχι


Αρκετά όμως τους προλόγισα, πάμε κατευθείαν στη συνταγή που εγώ θα την χαρακτήριζα με μεγάλη ευκολία και σιγουριά, ένα gourmet πιάτο της ελληνικής μας κουζίνας!

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ

ΥΛΙΚΑ:
60-70 ανθούς 
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2-3 κρεμμύδια χλωρά
1 μικρό ματσάκι δυόσμο και άνηθο μαζί
1-2 κολοκυθάκια τριμμένα
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
1 κουτάλα της σούπας ελαιόλαδο
2 -3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τους ανθούς και τους πλένουμε απαλά
Σ'ένα μπολ ρίχνουμε το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το λεμόνι, τα κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτη, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Μ'ένα κουταλάκι του γλυκού, γεμίζουμε προσεκτικά έναν έναν τους ανθούς και διπλώνουμε τις κορυφές τους για να τους κλείσουμε.
Τους ανθούς τους τοποθετούμε τον έναν δίπλα στον άλλο, σε κύκλο και δημιουργούμε 2-3 στρώσεις ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλας.
Αφού τους περιχύσουμε με το ελαιόλαδο & το νεράκι τους καπακώνουμε μ'ένα πιάτο για να μην ανοίξουν και διαλυθούν. Όπως κάνουμε και με τα ντολμαδάκια.
Βράζουμε για κανένα εικοσάλεπτο μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, όχι περισσότερο γιατί θα λιώσει και υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν οι ανθοί. Μην ξεχνάς ότι έχουν πολύ λεπτή υφή!!!
Αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσουν και σερβίρουμε με έξτρα λεμονάκι ή και κάποιο ντιπ. Εμείς σήμερα τους συνοδεύσαμε με ντιπ γιαουρτιού (200γρ γιαούρτι, αλάτι, ξύδι λευκό, λάδι και άνηθο)


Καλή σας όρεξη!!
Φιλάκια😍😍😍

CONVERSATION

3 Comments:

  1. Πωπω νοστιμιά! Τους βλέπω και μου τρέχουν τα σάλια! Ελπίζω να τους απολαύσατε! Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Καλή συνέχεια στις διακοπές σας!😍
    Σωτηρία
    www.mylittleworld.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τους απολαύσαμε λέει...τους τσακίσαμε Σωτηρία μου! Θα χαρώ να μου γράψεις αν τους δοκιμάσετε κι εσείς! Σε φιλώ γλυκά

      Διαγραφή
  2. αγαπημένος! λατρεμένος...ειδικά από τα χεράκια της μαμας μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top