ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

1:11 π.μ.


Καλημέρα, καλημέρα! Τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς και τρεις μερούλες έμειναν για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας! Πάει κι αυτός ο μήνας, νομίζω πέρασε σα νεράκι! Οκ, έχει και λιγότερες μέρες από τους υπόλοιπους μήνες και αυτό βοηθάει....
Αν το τριήμερο αυτό σας βρει στην Αθήνα σας έχω εύκολο και παραδοσιακό γλυκάκι γι'αυτές τις μέρες! Αν πάλι ετοιμάζετε ταξιδάκι μακρυά από το σπίτι σας, κάπου εκεί έξω στον καθαρό αέρα της εξοχής, και δεν προλαβαίνετε να το ετοιμάσετε, αφήστε το για την περίοδο της νηστείας που ξεκινάει αμέσως μετά, καθότι αυτό το γλυκό εκτός από πεντανόστιμο είναι και νηστίσιμο! 
Ο χαλβάς με σιμιγδάλι και ολόκληρο πορτοκάλι - μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη - είναι ένα αγαπημένο μας γλυκό και από τότε που έμαθα αυτή τη συγκεκριμένη συνταγή, δεν την αλλάζω με τίποτα!

Τα υλικά είναι απλά, και κάθε σωστή νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της, τα έχει πάντα στο ντουλάπι της! Πάμε να σας πω τη συνταγή:

Για τον χαλβά
  • 1 κούπα λάδι (1/2 ελαιόλαδο , 1/2 ηλιέλαιο)
  • 2 κούπες σιμιγδάλι (1/2 χοντρό, 1/2 ψιλό)
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ ή λευκό (χωρίς φλούδα)
Για το πορτοκάλι
  • 1 πορτοκάλι
  • νερό για να βράσουμε το πορτοκάλι
  • ένα μικρό κατσαρολάκι
Μέθοδος εκτέλεσης:
  • Ψήνουμε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 150 βαθμούς.
  • Βράζουμε το πορτοκάλι σε μια κατσαρολίτσα με μπόλικο νερό για μια ώρα και φροντίζουμε να είναι πάντα καλυμένο το πορτοκάλι με αρκετό νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον καθώς βράζει.
  • Αφαιρούμε το πορτοκάλι από τη φωτιά, το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε στη μέση και το στίβουμε πολύ καλά, και αφαιρούμε και πετάμε την πούλπα και τυχόν κουκούτσια
  • Το υπόλοιπο πορτοκάλι το βάζουμε στο μούλτι και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και τα αρωματικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, όχι να καεί.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (4 κούπες νερό, 3 κούπες ζάχαρη) μαζί με το πορτοκάλι - εκτός από το αμύγδαλο- και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει.
  • Ξέρουμε ότι είναι έτοιμο, όταν ξεκολλάει από μόνο του από  τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι). Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε. (αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει,χαμηλώνουμε τη φωτιά). 
  • Βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα 20 εκ. και σε 5 λεπτά ξεφορμάρουμε! 
Εγώ επειδή δεν είχα αμύγδαλα, τα αντικατέστησα με χονδροκομμένα καρύδια! Επίσης αν θέλετε και σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε σταφίδα!

Σας εύχομαι να έχετε ένα υπέροχο τριήμερο, όπου και αν είστε και να περάσετε αυτές τις μέρες ξέγνοιαστα και χαμογελαστά! Καλά Κούλουμα!!!

You Might Also Like

8 Comments

  1. Μιαμ μιααααααμ. Ο χαλβας 1,2,3,4 ειναι ευκολακι. Αλλα δεν το εχω κανει ποτε με πορτοκάλι. Καιρος να το δοκιμασω! Καλημερα ειπα δεν ειπα...καλημερααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λατρεμενο γλυκο και παντα το απολαμβανουμε σπιτι με μπολικη κανελα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω τον χαλβά και νόμιζα οτι τον ειχα δοκιμάσει σε όλες τις εκδοχές του! Με πορτοκάλι ποτέ! Στα προσεχώς σίγουρα η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένο γλυκο ο χαλβας Μαρια μου! Τελεια η συνταγή, ευχαριστούμε που μας την έδειξες! Καλές αποκριές! Φιλιααααα
    Σωτηρια
    www.mylittleworld.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ μου αρέσει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς! Νομίζω πρέπει να δοκιμάσω να τον φτιάξω και μόνη μου! Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιαμ μιαμ! Τον αγαπώ αν και ποτέ μέχρι τώρα δεν έχω φτιάξει! Λες να το δοκιμάσω; Φαίνεται υπέροχη η συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μμμμ λατρεύουμε σιμιγδαλένιο χαλβα! Τον φτιάχνουμε συχνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mόλις ανακάλυψα το μπλογκ σου!! Τι όμορφο που είναι!
    Αγαπώ το σιμιγδαλένιο χαλβά!! Μου θυμίζει τόσο πολύ μαμά!!
    Φαίνεται πεντανόστιμος!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Translate

Search this site