ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Πριν λίγες μέρες σου είχα μιλήσει για δύο ακόμη παιδικά βιβλία που προστέθηκαν στη συλλογή μας! Γι'αυτά θα σου πω σήμερα... Πρόκειται για δύο εξαιρετικά βιβλία από τη σειρά "Μυθολογικά Παραμύθια" των εκδόσεων Μεταίχμιο, τα οποία βρήκα πολύ ιδιαίτερα για το μεγάλο μου ζουζούνι, που είναι book lover από κούνια! Κι επειδή ο μεγάλος μου βιβλιο φάγος (υπάρχει και μικρότερος...χιχιχι) αγαπά τα παραμύθια με περιπέτεια και δράση, τους ήρωες και τα τέρατα, σκέφτηκα τι καλύτερο από την αρχαία ελληνική μυθολογία!!!

Τα μυθολογικά παραμύθια, είναι μια πρωτότυπη σειρά - που κατά τη γνώμη μου - βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν την αρχαία ελληνική μυθολογία, με απλά λόγια, πλούσιο εικονογραφημένο υλικό και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο τέλος. Κάθε βιβλίο αφηγείται έναν γνωστό μύθο της αρχαιότητας,  που διαβάζεται πολύ εύκολα, σαν παραμύθι!


Ο πρώτος μας μύθος ανήκει στον κύκλο της σειράς "Αγάπες" και έχει τον τίτλο "Πλούτωνας και Περσεφόνη" της Καλλιόπης Κύρδη με επιμέλεια εικόνων της Σάντρας Ελευθερίου.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο πασίγνωστος μύθος για την αρπαγή της Περσεφόνης από τον θεό του κάτω κόσμου, τον Πλούτωνα και για τον θρήνο της θεάς Δήμητρας!
Η Περσεφόνη ήταν η πανέμορφη μοναχοκόρη του Δία και της Δήμητρας - της θεάς της γεωργίας, που λάτρευαν οι αγρότες ! Όσο μεγάλωνε η Περσεφόνη, μεγάλωνε και η ομορφιά της. Όταν την είδε ο Πλούτωνας, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και αποφάσισε να την κλέψει. Σύμφωνα με τον Ομηρικό ύμνο προς τη Δήμητρα, η νεαρή Περσεφόνη μάζευε λουλούδια στο Νύσιο πεδίο. Τη συντρόφευαν, η Αθηνά, η Άρτεμης και οι Ωκεανίδες νύμφες. Ανέμελη η Περσεφόνη, απομακρύνθηκε από τη συντροφιά της, αναζητώντας το πιο όμορφο λουλούδι. Όταν έσκυψε να πιάσει έναν νάρκισσο, η γη χωρίστηκε στη μέση και από τα έγκατα εμφανίσθηκε ένα άρμα. Οδηγός ήταν ο Πλούτωνας, που με το ένα χέρι κρατούσε τα χαλινάρια των αλόγων και με το άλλο άρπαξε την πανέμορφη κοπέλα. Οι κραυγές της δεν ακούστηκαν από κανένα και η Περσεφόνη κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο.... 

Ενώ ο δεύτερος μύθος ανήκει στον κύκλο της σειράς "Μεταμορφώσεις" και έχει τον τίτλο "Ο μύθος της Αράχνης" του Αντώνη Παπαθεοδούλου με επιμέλεια εικόνων του Βασίλη Γρίβα.



Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Άλλος ένας πολύ γνωστός μύθος για την μεταμόρφωση της Αράχνης της νεαρής υφάντρας!
Η Αράχνη ήταν κόρη του Ίδμονα (βαφέας υφασμάτων) από τη Λυδία (σημερινή Μικρά Ασία) που ύφαινε στον αργαλειό της καταπληκτικά! Όλοι την επαινούσαν για τα υφαντά της και αυτή ήταν τόσο υπερήφανη που έφτασε στο σημείο να πιστεύει ότι ήταν καλύτερη κι από την Αθηνά, τη θεά της Σοφίας και προστάτιδας της υφαντικής τέχνης! Αυτός ο εγωισμός και η αλαζονεία της όμως, έγιναν η αιτία να τιμωρηθεί σκληρά από την ίδια την Αθηνά... μεταμορφώνοντας τη... σε έντομο που πλέκει με υπομονή τον ιστό της...

Εμείς τα λατρέψαμε και τα δύο και γι' αυτό το λόγο σας τα συνιστώ ανεπιφύλαχτα! 

Μπορείτε να τα βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ  και εδώ, με έκπτωση! Επίσης, όταν επισκεφθείτε τη σελίδα θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε και τους υπόλοιπους τίτλους βιβλίων από διαφορετικούς κύκλους - της σειράς Μυθολογικά Παραμύθια - που εστιάζουν κατά κάποιον τρόπο στα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας.

Αλήθεια, εσύ θυμάσαι όλους τους μύθους της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, κι αν ναι ποιος είναι ο αγαπημένος σου? 
Αν πάλι όχι, τότε μ'αυτή τη σειρά και παρέα με το παιδάκι σου, είναι μια καλή ευκαιρία να φρεσκάρεις λίγο τη μνήμη σου... αυτό κάνω κι εγώ άλλωστε!

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, σε γλυκοφιλώ!




CONVERSATION

9 Comments:

  1. Υπέροχη σειρά φίλη μου! Την αγαπάμε πολύ! Καλές αναγνώσεις!!Φιλί!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω αγαπάκι μου, άντε να κάνουμε ανταλλαγή... εμείς να διαβάσουμε τα δικά σας κι εσείς τα δικά μας! φιλιά

      Διαγραφή
  2. Από πολύ μικρά στα αγόρια λεμε ιστορίες απο τη μυθολογία. Και διαβάζουμε βιβλία. Ετσι μαθαίνουν να αγαπουν την ιστορία αργότερα. Θα την ψαξω την σειρα γιατί δειχνει πολύ ενδιαφέρουσα και με ωραία εικονογράφηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια από τα ίδια Μαράκι μου,κι αν κρίνω από τον δικό μου, στα μικρά παιδιά αυτής της ηλικίας αρέσει πολύ η μυθολογία...τέρατα, άθλοι, κτλ Ζουν την περιπέτεια παιδί μου...
      φιλιά

      Διαγραφή
  3. Τι ωραία βιβλία! Αγαπάμε πολυ τη μυθολογία! Φιλιααααα
    Σωτηρια
    www.mylittleworld.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Σωτηρία μου, ελπίζω να βρείτε την ευκαιρία να τα διαβάσατε...φιλιά

      Διαγραφή
  4. Όταν ήμουν στο δημοτικό δεν θυμάμαι να μαθαίνω μυθολογία. Πιθανολογώ πως την έμαθα στο Γυμνάσιο μέσα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια! Δεν εξηγείται αλλιώς! Χαχα! Τα παιδιά μου τη λατρεύουν. Τους συγκεκριμένους μύθους μάλιστα τους μαθαίναμε πριν λίγες μέρες με τον γιο μου στο σχολείο!
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα τα αναζητήσω Μαρία μου, ευχαριστούμε για τις προτάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μυθολογία είναι το αγαπημένο μου και ανυπομονώ του χρόνου που ο γιός μου θα παέι τρίτη δημοτικού να τα ξεκινήσουμε πάλι,από τους Τιτάνες και μετά.Μέχρι τότε διαβάζουμε ότι πέσει στα χέρια μας και έχουν σχέση!Θα δοκιμάσουμε και αυτά που προτείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top