ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΚΙ ΜΟΥ & ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ!

Via

Αναμφισβήτητα η είσοδος του παιδιού στο Δημοτικό σχολείο, είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για τη ζωή του αλλά και για τη ζωή όλης της οικογένειας! 

Ως γονείς, προβληματιζόμαστε αν θα του αρέσει το σχολείο, αν θα βρει νέους φίλους, αν θα συγκεντρώνεται, αν θα παραμένει ήσυχο στην τάξη, αν θα μελετά στο σπίτι...

Επίσης, αναρωτιόμαστε πώς θα μπορέσουμε να το βοηθήσουμε ώστε να προσαρμοστεί με ευκολία στο νέο του περιβάλλον και στις νέες του σχολικές υποχρεώσεις.

Το σίγουρο είναι ένα. Δεν χρειάζεται άγχος! Το άγχος δε βοηθάει κανέναν! Και κυρίως, το άγχος επιβαρύνει την ψυχολογία των παιδιών μας. 

Η προσαρμογή στο "μεγάλο σχολείο" θα έρθει ομαλά αν εξηγήσουμε στα παιδιά μας, με απλά και κατανοητά λόγια και κυρίως με πολλή αγάπη και κατανόηση, για την σπουδαιότητα αυτής της νέας αρχής. Και είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά! Τα παιδιά άλλωστε, "το έχουν" από τη φύση τους να προσαρμόζονται εύκολα και να μαθαίνουν γρήγορα!

Το κουδούνι χτύπησε σήμερα χαρούμενα, για όλα τα παιδιά, όπως και για το δικό μου! Μαθητής της Α' τάξης δημοτικού πλέον και αισθάνομαι ανάμεικτα συναισθήματα! Νιώθω χαρούμενη, γιατί μαζί του, θα πάω κι εγώ (ξανά) στην πρώτη δημοτικού... δε σας κρύβω ότι μέσα μου την λαχταρούσα αυτή τη στιγμή! Το άγχος μου είναι ελεγχόμενο όμως, όχι, δεν το αφήνω να με καταβάλλει ούτε να το περάσω (έστω ασυνείδητα) στο παιδί! Όλα θα πάνε καλά, το πιστεύω! Νιώθω αισιόδοξη! 

Κλείνοντας με τις σκέψεις μου, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, ορισμένες χρήσιμες συμβουλές-οδηγίες, που μας δόθηκαν από τις δασκάλες (μας) της Α' δημοτικού, ώστε να βοηθήσετε κι εσείς τα παιδιά σας στην προσαρμογή τους! 

  • Μιλάμε στα παιδιά μας για τη νέα σχολική πραγματικότητα, χωρίς να τους προσθέσουμε φόβο για τις υποχρεώσεις που θα έρθουν.

  • Μιλάμε στα παιδιά μας, με θετική στάση για το σχολείο, εξηγώντας τους ότι εκεί θα κάνει σπουδαία πράγματα... θα μπορέσουν να διαβάσουν τα ωραιότερα παραμύθια που ακόμα δεν τους έχουμε διαβάσει εμείς...θα μπορέσουν να γράψουν τις δικές τους ιστορίες...θα αποκτήσουν νέους φίλους αγαπημένους... θα ασχοληθούν με νέες δραστηριότητες όπως μουσική, γυμναστική, εικαστικά.

  • Μιλάμε στα παιδιά μας για τα δικά μας παιδικά βιώματα από το σχολείο με ευχάριστα γεγονότα για τους δασκάλους μας, τους συμμαθητές μας, τονίζοντας τη δύναμη της σχολικής ομάδας.

  • Δημιουργούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου που θα βοηθήσει τα παιδιά μας, να έχουν πιο εύκολη προσαρμογή στις νέες συνθήκες της οικογενειακής ζωής.

  • Αποφασίζουμε από κοινού, πού και πώς θα φτιάξουν το συγκεκριμένο δικό τους χώρο, όπου θα διαβάζουν και θα έχουν τα βιβλία τους

  • Εκπαιδεύστε τα να είναι τα ίδια υπεύθυνα για τα πράγματά τους και προτρέψτε τα να φροντίζουν και να κρατούν καθαρό και οργανωμένο το γραφείο τους.

  • Στηρίξτε τα ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση τους, δίνοντας τους να καταλάβουν ότι είμαστε δίπλα τους και ότι θα τα βοηθήσουμε όταν και όσο χρειαστεί. Αυτό θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης.

  • Γνωρίζουμε τη δασκάλα τους και δε διστάζουμε να συζητήσουμε μαζί της, θέματα που μας απασχολούν ή θεωρούμε ότι πρέπει να γνωρίζει για τα παιδιά μας. Αυτό που επιζητούν οι εκπαιδευτικοί είναι η σωστή συνεργασία μαζί μας αλλά και η εμπιστοσύνη!

  • Δεν παραλείπουμε να πηγαίνουμε στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και τις μηνιαίες συναντήσεις με τις δασκάλες τους. Ενδιαφερόμαστε για την κοινωνική ζωή των παιδιών μας αλλά και τη συμπεριφορά τους στο σχολείο κι όχι μόνο για τις μαθησιακές τους ικανότητες.

  • Εξηγούμε στα παιδιά μας, ότι στο σχολείο όπως και στο σπίτι, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς για την ασφάλεια τους. 

  • Δεν ξεχνάμε να συζητάμε μαζί τους καθημερινά, πώς πέρασαν και τι ακριβώς τα απασχόλησε. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις αγωνίες τους.

  • Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν παρατείνουμε την παραμονή μας στον προαύλιο χώρο, γιατί έτσι θα δυσκολέψουμε την προσαρμογή του

  • Δηλώνουμε στα παιδιά μας με σταθερότητα, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για εκείνα, όταν μπαίνουν στο χώρο του σχολείου.

  • Φροντίζουμε να γνωριζόμαστε με τους γονείς των συμμαθητών τους, γιατί αυτό θα τα βοηθήσει να δημιουργήσουν εύκολα και γρήγορα νέους φίλους.
Επιστρέφοντας σήμερα από την πρώτη του μέρα στο σχολείο, το πρωτάκι μου ήταν ενθουσιασμένο και χαρούμενο! Μου μίλησε για όλα όσα έκαναν. Μου περιέγραψε τη δασκάλα του, με τον δικό του μοναδικό τρόπο και τα ματάκια του έλαμπαν. Μου είπε:  "Μαμά η δασκάλα μου είναι όμορφη, με ωραία ξανθά μαλλιά, χαμογελαστή και καλή, αυστηρή με μέτρο"... Χάρηκε που θα μάθει αγγλικά και υπολογιστές, ξετρελάθηκε με το μάθημα της γυμναστικής... Πώς να μη χαίρομαι λοιπόν και να μη νιώθω υπέροχα, η μάνα!!! 

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά αγαπημένο μου αγόρι! Μακάρι αυτή η χαρά και η λάμψη που διέκρινα σήμερα στο βλέμμα σου, να σε ακολουθεί σε όλη τη φετινή χρονιά που μόλις άρχισε! 
Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια! 
Σας φιλώ γλυκά!!!








CONVERSATION

5 Comments:

  1. Μαρια μου πολύ χρησιμα όσα γράφεις και θα τα ακολουθήσω! Καλή σχολική χρονια να έχει και το δικό σου πρωτακι (όπως και το δικό μου) αλλα και όλα τα παιδάκια! Φιλιααα
    Σωτηρια
    www.mylittleworld.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα με βοήθησαν Σωτηρία μου και πραγματικά εκτιμώ πολύ την κίνηση των εκπαιδευτικών μας!Καλή σχολική χρονιά να έχουν τα παιδάκια μας! σε φιλώ

      Διαγραφή
  2. Καλή σχολική χρονιά να έχετε Μαράκι μου! Από τα σημαντικότερα βήματα είναι η 1η Δημοτικού αλλά όπως σωστά είπες τα παιδιά ξέρουν να προσαρμόζονται! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά στο παλληκαράκι σου, Μαρία μου, καλή αρχή!
    Πράγματι, πολύ χρήσιμες οι συμβουλές, πολύ καλή κίνηση.

    Θα ευχηθώ και εγώ μαζί σου:
    η χαρά και η λάμψη στο βλέμμα του, να τον ακολουθεί σε όλη τη φετινή χρονιά και σε όλα τα σχολικά του χρόνια!

    φιλιά,
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία μου καλή σχολική χρονιά στο πρωτάκι σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top