ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΣΑΜΑΛΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Καλημέρα φίλοι μου! Αν και λίγο φθινοπωρινή η σημερινή μέρα, δεν πτοούμαστε... το Πάσχα κοντοζυγώνει και είμαστε ξετρελαμένοι! Τέσσερις μερούλες μας χωρίζουν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μία σημαντική εβδομάδα για εμάς τους Χριστιανούς, με σπουδαία μηνύματα και έντονα συναισθήματα! Η Εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού... πόσο τις περιμένω αυτές τις μέρες... θέλω τόσο πολύ να πάω στην εκκλησία... 

Από αύριο ξεκινάμε τη νηστεία με ευλάβεια κι αγάπη, μέχρι τη στιγμή που θα λάβουμε τη Θεία Κοινωνία, το Μεγάλο Σάββατο! Όπως καταλαβαίνετε, μαζί ξεκινάει και η αναζήτηση νηστίσιμων συνταγών, αλμυρών και γλυκών! Ήδη έχω σημειώσει κάποιες..χιχιχι Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας, μια γλυκιά συνταγή. Συγκεκριμένα νηστίσιμο γλυκάκι που δε λείπει από το σπίτι μας αυτή την περίοδο! Η συνταγή είναι της μανούλας μου! Σάμαλι με άρωμα μαστίχας! 

Υλικά
2 φλ. σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. μαστίχα σκόνη
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
2 1/2 φλ. νερό
3 1/2 φλ. ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
1 κ.γ. μαστίχα λικέρ

Εκτέλεση
  • Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει καλά. 
  • Ανακατεύουμε σε μία λεκάνη όλα τα στέρεα υλικά μαζί και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι μέχρι να γίνει ένας μέτριος χυλός. 
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα. 
  • Αλείφουμε ένα κανονικό ταψί με ελάχιστο ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο και αφαιρούμε τα πολλά πολλά με ένα κομμάτι χαρτί. 
  • Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε (πάνω-κάτω αντιστάσεις) για 40-45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Tips
Θέλουμε κρύο σιρόπι, ζεστό το γλυκό!
Ρίχνουμε το λικέρ μαστίχας στο τέλος αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά!
Λίγο πριν δέσει το σιρόπι προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού για να μην κόψει
Περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι, αφού πρώτα το έχουμε χωρίσει σε κομμάτια!
Για το "σπάσιμο" της μαστίχας, χρησιμοποιούμε λίγο ζάχαρη μέσα σε αλουμινόχαρτο και τη χτυπάμε μ'έναν πλάστη ή μ'ένα βαρύ σκεύος έως ότου γίνει σκόνη!


Καλή επιτυχία!
Σας φιλώ γλυκά!

CONVERSATION

10 Comments:

  1. Μου τρέχουν τα σάλια!!Δεν έχω φτιάξει ποτέ σάμαλι και νομίζω ήρθε η ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να σκεφτείς Δέσποινα μέχρι και πριν δύο χρόνια, το σνόμπαρα αυτό το γλυκό! Δεν ξέρω γιατί, μη με ρωτήσεις! Από τη στιγμή που το δοκίμασα, έγινε και δικό μου αγαπημένο...φιλιά Να το φτιάξεις, είναι πανεύκολο και νόστιμο! φιλιά

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου έχω χρόνια να γευτώ σαμαλι και πραγματικά το λαχτάρισα (είμαι γλυκατζου, τι να κάνουμε)! Γεια στα χέρια σου χρυσοχέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωτηρία μου, αφού έπεσες πάνω σ'αυτή την ανάρτηση, τότε πρέπει να το φτιάξεις και να το γευτείς! ε τι λες? Σ'ευχαριστώ πολύ, φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Μαρία μου όσο αρέσουν σε εμένα τα σιροπιαστά τόσο άντρας και παιδί δεν τα τρώνε, θέλουν μόνο σοκολάτα, γκρρρ! Οπότε αναγκαστικά έχω αρκεστεί να παίρνω από φούρνους και ζαχαροπλαστεία ένα κομμάτι για εμένα. Πάντως το σάμαλι μου αρέσει πολύ! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα κι εμείς (οικογενειακώς) της σοκολάτας είμαστε, αλλά που και που κανένα σιροπιαστό γλυκάκι το τιμούμε! Και το σάμαλι, είναι από τα ωραία σιροπιαστά! φιλάκια

      Διαγραφή
  4. είναι υπέροχο!
    το φτιάχνουμε και εμεις!
    ταιριάζουν πολύ και λίγα αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα) από πάνω του

    φιλιά, Μαρία μου
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Αλεξία μου, δεν το είχα σκεφτεί! Σε φιλώ γλυκά, Καλή Ανάσταση με αγάπη, υγεία κι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!

      Διαγραφή
    2. Μιαμ μιαμ! Αυτό είναι γλυκό! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

      Διαγραφή
  5. Τι μου κάνεις τώρα και λατρεύω τα σιροπιαστά! Μόλις έφαγα το μεσημεριανό μου κι ένα γλυκάκι θα ήταν τέλειο να το έχω!
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top