ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

Στην πρόσφατη εκδρομή μας στα Τρίκαλα Κορινθίας - που σου είχα μιλήσει ΕΔΩ - και κατά τη διάρκεια της επιστροφής μας προς Αθήνα, αντί να βγούμε στην Εθνική οδό κάναμε μια παράκαμψη ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Κιάτου-Βυτίνας, που θα μας έβγαζε στην περιοχή της Στυμφαλίας. Η επίσκεψη μας στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας ήταν προγραμματισμένη από την αρχή αυτής της εκδρομής και το τριτάκι μου (λάτρης της μυθολογίας και των άθλων του Ηρακλή) ανυπομονούσε!
episkepsi-sto-mouseio-perivallontos-stymfalias
Ήθελε να δει από κοντά τη λίμνη όπου ο μυθικός ήρωας πήγε κατ' εντολή του Ευρυσθέα να σκοτώσει τα ανθρωποφάγα αρπακτικά πουλιά με τα χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά,  που πετούσαν σαν σαΐτες και σκόρπιζαν τον πανικό στην περιοχή... 
stymfalia-lake

mouseio-perivallontos-stymfalias
Photo Credits

Το μουσείο περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχει χτιστεί πάνω σε μία από τις κατάφυτες πλαγιές που περιβάλλουν τη λίμνη και λειτουργεί από το 2010. Το σημείο που είναι χτισμένο δεν είναι τυχαίο αφού η θέα προς τη λίμνη και τη γύρω περιοχή είναι ελεύθερη! Μάλιστα στον εξώστη του μουσείου, στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν κιάλια παρατήρησης.
mouseio-perivallontos-stymfalias
mouseio-perivallontos-stymfalias
Πρόκειται για έναν υπέροχο, μοντέρνο χώρο, μικρό σε έκταση βέβαια, αλλά με αξιόλογα μουσειακά εκθέματα! Μια μοναδική εμπειρία ζωής και γνώσης για όσους το επισκέπτονται, πραγματικά!
mouseio-perivallontos-stymfalias

Το μουσείο εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση.  Βασικός του στόχος είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του επισκέπτη και η μετάδοση φυσικά της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Τα μουσειακά εκθέματα χωρίζονται σε δύο ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα, είδαμε όλα τα στοιχεία που επικεντρώνονται στο περιβάλλον της περιοχής και στη σημασία της λίμνης. Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά δηλαδή, τη γη και το νερό, και την αξιοποίησή τους από τον άνθρωπο, με το πέρασμα των χρόνων. Μάθαμε για τα σπουδαία χαρακτηριστικά των βιότοπων της λίμνης αλλά και του βουνού, με ιδιαίτερη έμφαση στη χλωρίδα και την πανίδα, που είναι πλούσια.
Στη δεύτερη ενότητα γνωρίσαμε όλα τα παραδοσιακά επαγγέλματα που γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή και που είχαν άμεση σχέση με τη λίμνη και το περιβάλλον. Επαγγέλματα που αναπτύχθηκαν ανάλογα με το χώρο δράσης του ανθρώπου σε βουνό, λίμνη και στον κάμπο όπως κτηνοτροφία, γεωργία και αμπελουργία, αλιεία, κυνήγι, μελισσοκομία και τις μεταφορές με υποζύγια.
Το μουσείο περιβάλλοντος Στυμφαλίας, διαθέτει επίσης όλα τα εποπτικά εκπαιδευτικά μέσα προκειμένου ο επισκέπτης να κατανοήσει περισσότερο τα εκθέματα που παρατηρεί. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται  μακέτες και διαδραστικές εφαρμογές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις καθώς και ταινίες τεκμηρίωσης.
Από τα βασικότερα εκθέματα του μουσείου αλλά και το πιο εντυπωσιακό είναι το μεγάλο, ανοιχτό ενυδρείο που εστιάζει στην τομή της λίμνης. Μια υπέροχη και ζωντανή αναπαράσταση της χλωρίδας και της πανίδας της λίμνης που ο ρόλος της ήταν η κινητήριος δύναμη για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες από την αρχαιότητα έως και σήμερα.  Στοιχεία της φύσης όπως το νερό, τα αληθινά ψάρια της λίμνης, καλαμιές και μια ξύλινη βάρκα συνθέτουν τον υγροβιότοπο της περιοχής και σε προσκαλούν να τα εξερευνήσεις. Τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν και προσπαθούσαν να τα παρατηρήσουν όλα.
mouseio-perivallontos-stymfalias
Εδώ αξίζει να σου δώσω την εξής πληροφορία που έμαθα. Η υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας θεωρείται η μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου, ενώ αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων. Το κύριο ενδιαφέρον της εντοπίζεται στον πλούσιο οργανικό κόσμο της λίμνης, καθώς και στους υπόγειους και ορατούς δρόμους μέσω των οποίων κυκλοφορεί το νερό. Η οικολογική αξία της περιοχής, με εστίαση στην υδατική λεκάνη και τα πλούσια δάση της, επιβεβαιώνεται και από την ένταξή της στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.
Ένα ακόμη αξιόλογο χαρακτηριστικό του μουσείου είναι ότι διαθέτει έναν φιλόξενο και φωτεινό χώρο ξεκούρασης, μοντέρνας αρχιτεκτονικής και διακόσμησης όπου μπορείς να ευχαριστηθείς έναν καφέ ή να αγοράσεις κάποιο αναμνηστικό δωράκι για τους αγαπημένους σου.
mouseio-perivallontos-stymfalias-rest-area
Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για πολιτιστικές δράσεις, διάφορες εκδηλώσεις καθώς και περιοδικές εκθέσεις. Την ημέρα που το επισκεφθήκαμε, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την φωτογραφική έκθεση «Μικρό οδοιπορικό στη Στυμφαλία» με υλικό από το αρχείο του σκηνοθέτη και του επί σειρά ετών συνεργάτη του φωτογράφου, Κώστα Σατλάνη. Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης προερχόταν από την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 1997, προκειμένου να δημιουργηθεί το ομώνυμο ντοκιμαντέρ. 
Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στο μουσείο, αξίζει να περπατήσετε μέχρι τις όχθες της λίμνης κατεβαίνοντας από το μονοπάτι.
mouseio-perivallontos-stymfalias
Είναι αρκετά μεγάλη η διαδρομή αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο. Εμείς το κάναμε με χαρά και τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν πολύ. Ήταν κάτι σαν περιπέτεια γι ' αυτά...χεχεχε
stymfalia-lake
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση σας χαιρετώ!




CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top