ΤΟ ΣΥΝ-ΝΑΙ-ΦΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΝΕ ΤΑ «ΝΑΙ» ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΔΑΡΤΖΑΛΗ

Σίγουρα έχει συμβεί και σε 'σενα... Να ξυπνάς μια μέρα και να σου φταίνε όλα. Σε όλα να λες «όχι»! Αυτό έπαθε και η Χλόη - η ηρωίδα του νέου βιβλίου της Σοφίας Δάρτζαλη «Το σύνναιφο που κατάπινε τα ΝΑΙ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα - που έλεγε συνέχεια «όχι», χωρίς να ξέρει το γιατί! Μέχρι που μια μέρα, τρύπωσε στο δωμάτιό της ένα μεγάλο, γκρίζο σύννεφο και... πάγωσε από την τρομάρα της. Και ξέρεις κάτι, αυτό το σύννεφο δεν ήταν σαν όλα τα άλλα... ήταν ένα κακό σύνΝΑΙφο, από αυτά που καταπίνουν τα «ναι» των παιδιών! 
to-synnaifo-poy-katapine-ta-nai-ths-sofias-dartzalh
Η ιστορία της μικρής Χλόης, είναι μια ιστορία γεμάτη παιδικά «όχι», πολύ πείσμα και αντίδραση! Αλήθεια, σας λένε κάτι αυτές οι λέξεις; Πόσα «όχι», ακούτε καθημερινά ως γονείς από τα παιδιά σας; Εγώ προσωπικά, άπειρα! Και τις περισσότερες φορές, δεν βρίσκω εξηγήσεις, δεν ξέρω τι τους φταίει και συμπεριφέρονται έτσι. Από την άλλη κι εμείς οι ενήλικες, πόσες φορές έχουμε ξυπνήσει με κακή διάθεση; Πεισμώνουμε και έχουμε μόνιμα μια αρνητική συμπεριφορά προς όλους; Πολλές, σωστά; Αν όμως το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, θα συνειδητοποιήσουμε το εξής αυτονόητο: κάποιες μέρες μας απλά είναι λιγότερο εύκολες και θετικές από κάποιες άλλες! Συνεπώς αυτό το γκρίζο, κακό συννεφάκι, έχει εισβάλλει και στη δική μας καθημερινότητα και... την έχει κάνει γκρίζα! 
Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας μιλάει για τα συναισθήματα των παιδιών μας όταν βιώνουν μια αρνητική κατάσταση, άγχος, λύπη ή θυμό! Μας βοηθάει να δούμε πώς νιώθουν, όταν βρίσκονται σ'αυτή τη θέση, γιατί τα παιδιά πάντα κάποιοι μήνυμα θέλουν να μας στείλουν όταν αισθάνονται έτσι.... κι εμείς ως γονείς, οφείλουμε να ερμηνεύσουμε αυτή τη συμπεριφορά, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει μερικές φορές...
Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό το βιβλίο μάλλον απευθύνεται σε μας τους γονείς! Μάλλον, θέλει να μας υπενθυμίσει ότι τα παιδιά μας είναι άνθρωποι, αισθάνονται και έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να λένε «όχι» ή να κάνουν πείσματα! 
Η Σοφία Δάρτζαλη, επηρεασμένη από τη δική της προσωπική εμπειρία ως μανούλα, εμπνεύστηκε την ιδέα για το «Το σύνναιφο που κατάπινε τα ΝΑΙ», γιατί πολύ απλά ήθελε να «φορτώσει» κάπου το πείσμα και την αρνητική συμπεριφορά των παιδιών...  Ουσιαστικά, η ιστορία του βιβλίου μας προτρέπει να τα δούμε όλα από τη χιουμοριστική τους πλευρά. Θα μου πεις οκ, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όταν σου τελειώνουν τα αποθέματα της υπομονής σου! Νομίζω όμως ότι αξίζει μια προσπάθεια! Γιατί, όταν τα δούμε όλα αλλιώς, ίσως και να καταφέρουμε να διώξουμε τα γκρίζα σύννεφα και να φέρουμε πίσω τη λιακάδα και τα «ναι»!

book-presentation-to-synnaifo-poy-katapine-ta-nai-ths-sofias-dartzali-myrtillo-cafe

Το προηγούμενο Σάββατο 1 Δεκέμβρη, είχα να χαρά να παρευρεθώ και στην κεντρική παρουσίαση του βιβλίου, της Σοφίας Δάρτζαλη μαζί με την οικογένειά μου. Η παρουσίαση  μου άρεσε πολύ γιατί είχε έντονη διαδραστικότητα μιας και έγινε με τη μορφή θεατρικού δρώμενου και τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Γνωρίσαμε τους συντελεστές του βιβλίου δια ζώσης, είδαμε τους ήρωες της ιστορίας του βιβλίου να παίρνουν σάρκα και οστά και μάθαμε τι συνέβη εκείνο το πρωί στη Χλόη, επίσης τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε γκρίζα και λευκά σύννεφα, απολαύσαμε ζεστά ροφήματα και λιχουδιές κι όλα αυτά σ'έναν ζεστό χώρο, το Myrtillo Cafe που γέμισε από παιδικές φωνούλες και γέλια!!! 
Αναμνηστική φωτογραφία με τη συγγραφέα και φίλες bloggers (από αριστερά):
Bliss seeking momΣοφία ΔάρτζαληHow are you mum, εγώ, Ioanna's Notebook 







CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top